Delphi Studie

Delphi rondes voltooid

Update 18 april 2024

De derde is succesvol afgesloten.

De derde ronde van onze studie had een reeks stellingen die voortkwamen uit inzichten verzameld tijdens de eerste twee ronde en de literatuurstudies

In de derde en laatste ronde van dit onderzoek presenteerden we een selectie van stellingen waarover meningen nog verdeeld waren na de tweede ronde. In totaal zijn er 27 stelling waarover geen consensus is verkregen. U kreeg de kans om feedback te ontvangen over de opvattingen van de groep en om, indien nodig, uw antwoord aan te passen.

Voor elke stelling vroegen wij u om uw standpunt aan te geven variërend van ‘helemaal oneens’ tot ‘helemaal eens’.

Van deze derde ronde wordt de data geanalyseerd. Nadat we alle informatie hebben verwerkt, zullen we u op de hoogte brengen van de resultaten van dit onderzoek.

We willen u danken uw waardevolle medewerking!

Kwalitatief onderzoek naar gebruik van diagnostische testen bij fysiotherapeuten en manueeltherapeuten

Deelnemers Informatie

De praktijk van evidence based practice (EBP) impliceert dat de fysio-, kinesi- en manueeltherapeut zijn klinische besluitvorming baseert op de toetsing en integratie van drie pijlers:

            Wetenschappelijke evidentie

            Klinische expertise

            Voorkeuren en waarden patiënt

Fysiotherapeuten zijn het erover eens dat EBP belangrijk is voor optimale zorg. Tegelijkertijd ondervinden zij barrières bij de implementatie van EBP. Om een diepgaander inzicht in de belemmerende en bevorderende factoren te verwerven, nodigen wij u uit om uw persoonlijke opvattingen te delen.

Doelstelling onderzoek

Consensus bereiken over welke factoren belangrijk zijn bij de keuze van diagnostische testen in de eerstelijns praktijk fysiotherapie en manuele therapie, binnen de context van evidence based practice (EBP) en inzicht verkrijgen hoe wetenschappelijk onderzoek en de alledaagse (fysiotherapie)praktijk beter op elkaar kunnen worden afgestemd.

Wie kan er meedoen?

U kunt deelnemen aan het onderzoek als u fysiotherapeut, kinesitherapeut of manueeltherapeut bent en werkzaam binnen de eerstelijnszorg.

Wat heeft u er zelf aan?

Door uw mening en ervaring uit de eerstelijns praktijk met ons te delen draagt u bij aan het verbeteren van EBP met betrekking tot de keuze van diagnostische testen. Wetenschap en praktijk kunnen hierdoor beter op elkaar worden afgestemd. De resultaten van dit onderzoek zullen met u worden gedeeld.

Hoe gaat de studie in zijn werk?

In december 2023 tot februari 2024 zullen drie zogeheten ‘Delphi rondes’ plaatsvinden. U heeft enkele weken de tijd om de vragenlijst van de eerste ronde in te vullen. Iedere Delphi-ronde zal per keer 10 tot 15 minuten van uw tijd in beslag nemen. 

De eerste vragenronde zal naast een aantal vragen m.b.t. demografische gegevens uit 8 open vragen bestaan.

De tweede vragenronde vraagt uw mening over een aantal stellingen gegenereerd uit de eerste ronde.

Tijdens de derde vragenronde krijgtt u feedback over de mening van de groep en is er de mogelijkheid om uw antwoorden aan te passen.

Wie organiseert dit onderzoek?

Het onderzoek wordt uitgevoerd door twee fysio- manueeltherapeuten, MSc i.o. als onderdeel van de masterthesis uit de wetenschappelijke leerlijn van Masteropleiding Breederode Hogeschool. Onder begeleiding van Prof. Dr. R. de Pauw, PhD, Universiteit Gent en M. de Graaf, PhD.

Bij wie kan ik terecht bij vragen of opmerkingen?

Voor eventuele vragen of opmerkingen over dit onderzoek kunt u contact opnemen met de onderzoekers via: info@delphistudiebreederode.nl 

Na e-mail registratie ontvangt u direct een persoonlijke link naar de vragenlijst. Niets ontvangen? Check uw spambox!

Uw deelname aan dit onderzoek wordt zeer gewaardeerd!

Delphi Ronde 3

Het Orakel van Delphi, was een onderdeel van het Grieks heiligdom, dat zich in het centrum van Delphi bevond. Een profetes, de Pythia, gaf daar haar raad in de Apollotempel. De plaats was dus een orakel, een zeer belangrijk orakel, eveneens aan de god Apollo gewijd. Van heinde en ver kwamen er jaarlijks duizenden mensen, vaak pelgrims, naar Delphi om het orakel te raadplegen en de goden goede raad te vragen bij het nemen van belangrijke en moeilijke beslissingen.

” EBP is het zorgvuldig, expliciet en oordeelkundig gebruik van het beste bewijsmateriaal en de evidence die op dit moment beschikbaar is, met als doel om beslissingen te nemen samen met individuele patiënten om zo de kwaliteit van de zorgverlening te verbeteren.”

Sackett et al. 2000


Deelnemers informatie

De praktijk van EBP impliceert dat de fysio- en manueeltherapeut zijn klinische besluitvorming baseert op de toetsing en integratie van drie pijlers:
Best beschikbare wetenschappelijke evidentie
Klinische expertise en oordeel therapeut
Voorkeuren en waarden patiënt

De kern van Evidence-Based Practice omvat het kritisch analyseren van beschikbare wetenschappelijke informatie, het integreren van klinische expertise en het in overweging nemen van de voorkeuren en waarden van de patiënt. Het doel is om de meest doeltreffende en gepaste zorg te bieden door het toepassen van het best beschikbare bewijs uit wetenschappelijk onderzoek in combinatie met professionele kennis en de specifieke behoeften van de patiënt.

Fysiotherapeuten zijn het erover eens dat EBP belangrijk is voor optimale zorg. Tegelijkertijd ondervinden zij barrières bij de implementatie van EBP. Om een diepgaander inzicht in de belemmerende en bevorderende factoren te verwerven, nodigen wij u uit om uw persoonlijke opvattingen te delen.

Informed Consent

Ik heb de voorgaande informatie gelezen en ik heb geen vragen meer. Ik had genoeg tijd om te beslissen of ik meedoe. Ik weet dat meedoen vrijwillig is. Ook weet ik dat ik op ieder moment kan beslissen om toch niet mee te doen of te stoppen met het onderzoek zonder opgaaf van reden. Ik weet dat voor het onderzoek sommige mensen toegang hebben tot al mijn gegevens voor controle. De personen die deze toegang hebben, worden vermeld in de informatie op de vorige pagina. Ik geef toestemming voor het verzamelen en gebruiken van gegevens voor de beantwoording van de onderzoeksvraag in dit onderzoek. Ik wil meedoen aan dit onderzoek.

Doelstelling onderzoek

Consensus bereiken over welke factoren belangrijk zijn bij de keuze van diagnostische testen in de eerstelijns praktijk fysiotherapie en manuele therapie, binnen de context van evidence based practice (EBP) en inzicht verkrijgen hoe wetenschappelijk onderzoek en de alledaagse (fysiotherapie)praktijk beter op elkaar kunnen worden afgestemd. 

Onderzoeksvragen

Welke factoren worden door fysio- en manueeltherapeuten als belemmerend ervaren in het toepassen van evidence based practice (EBP) bij de keuze van diagnostische testen?
Welke factoren worden door fysio- en manueeltherapeuten als faciliterend ervaren in het toepassen van EBP met betrekking tot de keuze van diagnostische testen?
Is er een verschil in bereikte consensus en socio-demografische, opleidings- en praktijk variabelen.

Wie kan er meedoen?

U kunt deelnemen aan het onderzoek als u BIG/ KNGF, dan wel Axxon/ MATHERA bent geregistreerd en werkzaam bent binnen de eerstelijnszorg. Verder is het van belang dat u patiënten behandelt. U participeert vrijwillig aan het onderzoek en bent bereid om uw kennis en ervaring te delen.

Wat heeft u er zelf aan?

Door uw mening en ervaring uit de eerstelijns praktijk met ons te delen draagt u bij aan het verbeteren van EBP en kunnen wetenschap en praktijk beter op elkaar worden afgestemd. De resultaten van dit onderzoek zullen met u worden gedeeld.

Hoe gaat de studie in zijn werk?

In november 2023 tot februari 2024 zullen drie zogeheten ‘Delphi rondes’ plaatsvinden. U heeft enkele weken de tijd om de vragenlijst in te vullen. Iedere Delphi-ronde zal per keer maximaal 10 minuten van uw tijd in beslag nemen.  Deze eerste vragenronde bestaat uit 8 open vragen. De tweede vragenronde vraagt uw mening over een aantal stellingen gegenereerd uit de eerste ronde. De derde vragenronde geeft u feedback over de mening van de groep en is er de mogelijkheid om uw antwoorden aan te passen.

Wat gebeurt er met uw gegevens?

Uw participatie wordt vertrouwelijk behandeld. U wordt gevraagd aan het begin van de studie om uw persoonlijke informatie op te geven via de website. Met uw e-mailadres ontvangt u een unieke link voor deelname aan het onderzoek. Voor dit onderzoek hebben wij enkele demografische gegevens van u nodig zoals: geslacht, leeftijd, functie, titel, land werkzaam, aantal jaar werkervaring en aantal uren werkzaam in de praktijk. Uw gegevens worden anoniem behandeld. Persoonlijke informatie wordt gereguleerd volgens de AVG-wetgeving en verwijderd uit de database aan het eind van het onderzoek. Verder worden de verzamelde data elektronisch opgeslagen in versleutelde bestanden en niet met derden gedeeld. De data worden 2 jaar bewaard.

Wat zal er met de resultaten gebeuren?

Wanneer het totale onderzoek is afgerond dient dit mogelijk als kader voor de presentatie van een wetenschappelijk artikel. Op basis van de resultaten zal verder worden bepaald wat er nodig is voor (mogelijke) aanpassingen ten behoeve van inzetten van diagnostiek op basis van evidence based practice  binnen de eerste lijn gezondheidszorg. De verwachte einddatum van het onderzoek is februari 2024.

Wie organiseert dit onderzoek?

Het onderzoek wordt uitgevoerd door twee fysio- manueeltherapeuten, MSc i.o. als onderdeel van de masterthesis uit de wetenschappelijke leerlijn van Masteropleiding Breederode Hogeschool. Onder begeleiding van Prof. Dr. R. de Pauw, PhD, Universiteit Gent en M. Thoomes-de Graaf, PhD.

Wat zijn de mogelijke nadelen en risico’s bij participatie?

Wij zien geen mogelijke nadelen en risico’s door deelname aan dit onderzoek. Participatie geschiedt op geheel vrijwillige basis en onderzoek deelnemers kunnen zich op ieder moment terugtrekken zonder opgaaf van redenen.

Bij wie kan ik terecht bij vragen of opmerkingen?

Voor eventuele vragen of opmerkingen over dit onderzoek kunt u contact opnemen met de onderzoekers via: info@delphistudiebreederode.nl